Futás hóban, fagyban2012. január 20. (péntek) 18:26 -

Tél van, későn kel a nap, korán sötétedik, a levegő már gyakran nulla fok alá süllyed. Vajon abba kell hagyni a futást, és várni a tavaszt? Némi elszántság és megfelelő ruházat segít, hogy a formánkból minél többet át tudjunk menteni a következő évre, ne maradjanak a téli hónapok mozgás nélkül, ne növesszünk pocakot, és ne rozsdásodjanak be az izületeink se. Legyünk élversenyzők, hobbifutók vagy a fölös kilókat leadni kívánók, a recept ugyanaz.

9_0_680x564xcropxffffff.jpg

Az első probléma, amivel szembesülünk, vajon hogyan öltözködjünk. A megfelelő mennyiségű és minőségű ruházat kiválasztását kismértékben ugyan, de befolyásolja az egyéni tűrőképességünk. Egyesek a meleget bírják jobban, míg másoknak jobb a vérkeringésük, ezáltal a hideget is jobban elviselik. A másik befolyásoló tényező a pénztárcánk. A korszerű technikai öltözetek ára a csillagos égig is érhet. Azonban még nyári meleg esetén is meghűlhet a mellkasunk, ha nedves, rosszul száradó, víztartó pólót viselünk, nemhogy a hideg, késő őszi és téli időszakban! A téli ruházatunk legyen gyorsan száradó, megfelelő szigetelőképességű, eső- és szélálló, kialakításra pedig testhezálló, durva varrásoktól mentes, kényelmes viselet.

Felsőruházat

9_1_214x171xffffffxcrop.jpgA pamutból és gyapjúból készült pólókat, pulóvereket érdemes elfelejteni, helyette a műanyag alapanyagú technikai öltözetek közül válasszuk. Habár az olcsóbbak gyakran bőrirritációt okozhatnak, ugyanakkor még nedvesen is melegen tartják a testet, és a vizet se tartják magukban. A magasabb minőségű termékeknél már kevert, bőrbarát anyagokat használnak, és a kellemetlen szagok megelőzősére antibakteriális hatású ezüst szálakat kevernek a ruházat anyagába. Felső testünk alsó ruházatának kiválasztásánál a gyors száradású technikai felsőt, külső ruházatának pedig szélálló (windstopper, softshell), eső és havazás esetén pedig vízálló (goretex) anyagú termékeket részesítsük előnyben. A felső ruházat külső héjánál fontos, hogy megfelelően szellőzzön, ellenkező esetben egy komolyabb emelkedőn bőrig ázhatunk eső nélkül is. A hajlatokban, illetve a hát felőli részen cipzárral, nyitott réssel, vagy jól szellőző anyagok beépítésével érik el, hogy a belső nedvességet a ruházat hatékonyan el tudja vezetni.

Alsóruházat

Deréktól lefelé a ruházatunk meghatározó paraméterei a hőtartás és a szélállóság. A hajlatoktól eltekintve nem kell jelentős izzadsággal – és ezáltal nedvességgel – számolni, annál inkább figyelni kell az izmok melegen tartására. Az izületek, ha szabadon hagyjuk, a menetszél hatására hamar kihűlhetnek, ez izületi gyulladást okozhat, az izmok túlhűlése pedig izomszakadáshoz vezethet. A futónadrágok terén is többféle változat kapható, de itt is nagyon fontos a kényelmes viselet és a testhezállóság. A komolyabb típusok többféle anyag kombinálásával készülnek: míg az elülső rész vastag és szélálló, a láb hátsó, szélvédett oldala jól szellőző anyagból készül. Anyagukat tekintve vannak vastagabb, bolyhos belsejű „termo” változatok és vékony, egyszerű kivitelűek. A hőmérséklet tekintetében kombinálhatjuk őket aszerint, hogy a vastagra húzunk egy vékonyabbat, vagy két vastag nadrágot húzunk fel. Extrém hideg esetén zárt, szél(eső)álló nadrággal is növelhetjük a lábak védelmét.
 
Sapka, sál, kesztyű

9_2_214x171xffffffxcrop.jpgA fejünk és a végtagjaink védelmére érdemes különös figyelmet fordítani, mivel itt a legnagyobb testünk hőleadása és ezáltal a hőveszteség. 
A folyamatos rázkódás következtében a kézfejünk vérellátása csökken, ezáltal hamar kihűlhet. Vékony kesztyűt már 10 fok alatti hőmérséklet esetén is érdemes viselni, de fagypont alatt mindenképp ajánlott a vastagabb és zárt kesztyűk használata. A kesztyűk különböző anyagú és vastagságú változatokban kaphatók. Vannak egyszerűbb, jól szellőző pamut kesztyűk, de inkább a zártabb, szélálló, műanyag alapanyagú, polárbélésű változatokat keressük. Habár praktikusabbnak tűnhet az ötujjas kivitelű kesztyű, a kétujjasban is ugyanolyan könnyedén végezhetünk el bármit futás közben, viszont az ujjak együtt jobban tartják a meleget, mint egyenként. 
Fejünk védelmére pamut fejkendőt lehetőleg ne használjunk (nyári melegben lehet), mivel az anyaga többnyire magában tartja a vizet, nehezen szárad, és a fülünket se takarja. A fejpántok – habár nem takarják fejünk teljes felületét – enyhébb időben jobb szellőzést és kényelmesebb viseletet biztosítanak, mint a zárt sapkák. Nagyobb hideg esetén zárt sapkát viseljünk, mely az alsó részén szélálló anyaggal bélelt.
A sál használata torkunk védelmének nélkülözhetetlen kelléke, ellenben, ha elég magas nyakú a felső ruházatunk, használatát mellőzhetjük. A túra és sportruházati boltokban kapható csősálak a célnak tökéletesen megfelelnek. Kemény hideg esetére a kombinált, polár anyagú résszel kiegészített darabok a legmegfelelőbbek.

Lábbeli és zokni

9_3_200.jpgA futócipő kiválasztása a legnehezebb feladat. Míg egy nem megfelelő ruházatban fázni fogunk, esetleg az anyaga és a varrások kidörzsölést okoznak, addig egy rosszul megválasztott lábbeli könnyen okozhat kisebb sérüléseket (vízhólyag, körömágy megnyomódása), de hosszabb távon komolyan sérülést vagy a lábunk nem kívánt deformációját okozhatja, és a testünk tartására is kihathat.
Télen különösen fontos a láb védelme nemcsak a hőmérséklettel, hanem a fizikai hatásokkal szemben is. A cipő megfelelő stabilitása elengedhetetlen, hiszen a téli időszakban a fagyott föld, a hó és a jég is nehezebbé teszi a megfelelő talajfogást. Az átfagyott talaj göröngyössé válik, a hó fagyott állapotban jelentősen növeli a felszíni egyenetlenséget, míg olvadtabb állapotban csúszik. A jégfoltok fokozzák a csúszásveszélyt, a befagyott pocsolyák felső kérge pedig annak beszakadása esetén vágást okozhat.
A talp kialakításánál a megfelelő bordázottságra, anyagában pedig a rugalmasságra, hajlékonyságra és puhaságra kell figyelni (a rideg, sima talp csúszik a legjobban).. A lábbeli felső része erős, vastag anyagból készüljön, és legalább szélálló és mérsékelten vízálló képességgel rendelkezzen. Hóban futáskor elkerülhetetlen, hogy a cipőnk belseje nedvesedjen. A lábszárunknál felülről bepergő hó ellen védekezhetünk lábszárvédő használatával, azonban még ekkor is számolhatunk a cipőnk anyagának átnedvesedésével, illetve izzadsággal. A megfelelően zárt anyagból készült cipő segít megőrizni a testünk által termelt hőmennyiséget, és a lábfejet is melegen tartja, így elkerülhetjük a felfázást.
A cipőn kívül legalább annyira fontos szerepet kap a megfelelő zokni kiválasztása. A jó zokni megelőzi a vízhólyag képződését, illetve a lábfej kidörzsölődését, és a nedvességet is elvezeti. Ezek által megóvja a bőrt a cipőnk belső felületének hatásaitól, és melegen tartja a lábfejet.

 

Ajánlott öltözet különböző hőmérsékleti tartományokban:

10 – 15: Térd alá érő, vékony nadrág + póló

5 – 10: Hosszú, vékony nadrág + póló + hosszú ujjú, vékony felső + vékony kesztyű + sapka/fejkendő

0 – 5: Hosszú, thermo nadrág + póló + hosszú ujjú thermo felső + vékony kesztyű + vékony sapka

-5 – 0: Hosszú, thermo nadrág + póló + hosszú ujjú thermo felső + vastag kesztyű + vastag sapka + sál

-10 – -5: Hosszú, thermo nadrág + hosszú, vékony nadrág + póló + hosszú ujjú thermo felső + szélálló kabát + vastag kesztyű + vastag sapka + sál

-15 – -10: Hosszú, thermo nadrág + hosszú thermo nadrág + póló + hosszú ujjú, vékony felső + hosszú ujjú thermo felső + szélálló kabát + vastag kesztyű + vastag sapka + sál

< -15: Futás nem ajánlott

Természetesen a fent látható összeállítás egy átlagos tűrőképességű szervezet és szélsőségektől (erős szél) mentes időjárás esetén értendő. A ruha mennyiségét és milyenségét több tényező befolyásolhatja. Intenzívebb sporttevékenység esetén öltözhetünk "lazábban", lassabb tempó esetén viszont hamarabb kihűlhetünk. A hidegérzetünket növelheti a szél erőssége, illetve a magasabb páratartalom. Míg alacsony páratartalom és szélcsend esetén a -20 C°-ot is jól viseljük, erős szél és magas páratartalom esetén a -5 C°-ot is érezhetjük elviselhetetlennek.

Kellemes hótaposást kívánok mindenkinek!

Kép és szöveg: Karlowits-Juhász Tamás

Közreműködött: Tamás István

Forrás: trekker.hu

Vissza