Kérdez-felelek a változásokról2012. december 12. (szerda) 20:27 - biga

Megújult a Terepfutas.hu oldala, többek között egy webshop is került az új dolgok közé, illetve a csapat által rendezett versenyeken is lesznek változások. Itt most a főbb változásokról olvashattok, ha még nem tettétek meg eddig, egyébként pedig Csanyának tettem fel pár kérdést ezekkel a változásokkal kapcsolatban amire természetesen készséggel válaszolt. 

2013-as versenyeink tervezett időpontjai:
2013-03-31 Vértes Terep Maraton
2013-05-11 UltrAspire Terep Százas
2013-06-16 Nyúlcipőbolt Börzsöny Trail
2013-07-13 Gerecse Éjszakai Trail
2013-09-21 Dupla Élmény
2013-10-20 Nyúlcipőbolt Mecsek Trail
2013-11-10 Nyúlcipőbolt Bakony Trail

MINDEN VERSENYT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

Rajtszám átvétel kizárólag fényképes igazolvány felmutatása ellenében történik ezután.

Az időmérő dugóka letéti díja 5.000 Ft.

Pontos összeget kérünk, csak papírpénzt fogadunk el.

A rajtban nem váltunk pénzt és semmilyen más értéktárgyat nem fogadunk el letétként.

Egyetlen frissítő ponton és a célban sem adunk poharat. Hozd el saját poharad vagy kulacsod!

A versenykiírás következő pontjainak megszegése azonnali és az összes versenyünkről történő végleges kizárást vonja maga után: 

Ha a versenyző

  • bármilyen szállítóeszközt igénybe vesz a verseny közben,
  • doppingol,
  • nem nyújt segítséget veszélyhelyzetben,
  • szemetel,
  • a természeti vagy épített környezetben kárt tesz,
  • sértegeti vagy inzultálja a rendezőket, résztvevőket vagy az önkéntes segítőket.

A nevezési idők a versenyek előtt három héttel záródnak.

A nevezési időszak lezárta után a nevezést lemondani, más személy részére átadni nem lehet.

Összes versenyünkön kötelező felszerelés a pohár vagy kulacs, a mobiltelefon és a fényképes igazolvány.


Szigorodnak a szabályok. Miért van ezekre a változtatásokra szükség? Volt az évben negatív élmény ezekkel kapcsolatban vagy csak gördülékenyebbé, átláthatóbbá teszik majd a versenyeket?
Versenyszabályainkkal próbálunk elébe menni a problémáknak. Folyamatosan figyeljük a többi magyarországi és külföldi versenyt. Tanulunk, kiértékelünk és ha kell beépítjük a versenyeinkbe a tapasztaltakat. Pl. ott van az előnevezés. Amikor bevezettük , sokan értetlenkedtek. Mostanra megszokták a versenyzőink. Ha egy külföldi verseny esetében  normális és elfogadott, hogy akár 8-10 hónappal a verseny előtt kell nevezni, nálunk miért  lenne lehetetlen elvárás a verseny előtt 3 héttel? Vannak dolgok amik működnek 50-100 résztvevőnél, de nem működnek 300-nál. A versenyzők létszáma folyamatosan emelkedik. Ha továbbra is a megszokott színvonalon szeretnénk rendezni ( márpedig ez elvárás velünk szemben), akkor előre kell gondolkodnunk és cselekednünk. Mondhatok példákat még: egyéni frissítők kiszállítása miért csak az általunk adott tasakban történik? Ezek a tasakok számozottak, könnyű velük dolgozni. Amikor a versenyző a pontra ér, a legrövidebb időn belül szeretnénk a kezébe adni. Szabályok nélkül nincs verseny. Mi pedig versenyeket rendezzünk és nem osztály kirándulásokat…

Miért kell az igazolvány a rajtszám átvételnél?
Ismét elébe megyünk a problémának. A rajtcsomagot az veheti át aki benevezett ezt fényképes igazolvány felmutatásával teheti meg. És igen volt aki más nevében szerette volna átvenni a rajtcsomagot és indulni a versenyen.

Volt aki nem pénzzel akarta megváltani a dugóka letéti díját?
Az eddigi rendszer az volt, hogy rajtcsomag átvételkor a versenyző átadott 6.000 Ft-t vagy többet. Volt aki 10 és volt aki 20 ezrest adott. Volt aki nem hozott pénzt és kocsi kulcsot, forgalmit stb. adott le. Voltak akik ketten adtak le 20  ezret.  És itt kezdődtek a problémák. Külön értek be, külön kérték a letéti díj rájuk eső részét. Volt aki azt mondta ő nem 10 ezret ha nem 20 ezret adott le. Átvesszük a külföldi gyakorlatot. Azonos összeg, csak papírpénz, nincs más lehetőség. Se forgalmi, se kocsi kulcs, se a Nagypapi aranyórája.

Környezetvédelmi és praktikai szempontok? Mi van azzal a versenyzővel, aki ennek ellenére nem visz poharat?
Mindkét szempont miatt vezettük ezt be. Szeretnénk a versenyeink ökológiai lábnyomát a lehető legkisebbre szorítani. A Dupla Élményen pl. komposztálható papírtányérba adtuk a levest. A frissítő pontokon nem adunk külön csomagolt élelmiszert ( pl csokiszelet). Minden hulladékot szelektálunk. 2013-tól az itinerek, plakátok, szórólapok a Folprintnél, a zöldnyomdában készülnek majd.  A rajtban árulunk poharat, aki elfelejtett otthonról hozni, ott megteheti. Egyre kevesebben felejtik otthon….

Hogyan ellenőrzitek a versenykiírás pontjainak esetleges megszegését?
Mindenkit, mindenhol természetesen nem tudunk ellenőrizni. Versenyeinken megszokottak már a titkos, előre be nem jelentett ellenőrző pontok. A versenyengedélyek egy adott útvonalra szólnak. Ezekkel a pontokkal szorítjuk rá a versenyzőket arra, hogy a kijelölt útvonalat ne hagyják el. Az ilyen pontoknál tud kiderülni az is ha valaki autóval megy két pont közt és a titkos pont kimarad. Bukta. Volt olyan versenyző akit az utolsó felsorolt pont miatt zártunk ki.  Az, hogy kellenek-e ezek a szabályok mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több hazai verseny szó szerint átvette őket.

Mi történik abban az esetben, ha nem telik be a limit és a három héten belül szeretne valaki nevezni? Nem sok a három hét?
Felnőtt embereknek rendezzünk futóversenyeket. Szerintem el tudják dönteni, hogy szeretnének-e indulni vagy sem. Vannak versenyek ahol hónapokkal a verseny előtt zárul a nevezés. Ehhez képest a 3 hét szerintem kifejezetten baráti, nem?
Ha nem telik be a limit, akkor ez történt. Így jártunk. A nevezési időszak vége után nincs és nem is lesz lehetőség nevezni.  A rajtszámaink névre szólóak, kézzel készülnek. A nyomda sem 1 nap alatt gyárt le mindent. Rengeteg dolog van, amit a résztvevő nem lát, persze nem is kell, hogy lássa, de azt tudnia kell, hogy ezek a dolgok őérte vannak és nem azért mert gonoszok, szadisták vagyunk. A Dupla Élmény útvonala azért olyan amilyen, mert gonoszok és szadisták vagyunk…

Miért van szükség ezekre a kötelező felszerelésekre?
A pohár vagy kulacs már egyértelmű, azt hiszem. A Dobogókői eset csak megerősített minket abban, hogy előírjuk a mobiltelefon és a fényképes igazolvány meglétét verseny közben. Megjegyzem ezek elfogadott kötelező felszerelési tárgyak egy csomó külföldi versenyen….

Miért van a versenyeken létszámlimit?
Az adott verseny helyszínei , adottságai határozzák meg a résztvevők számát. Remélem azt mindenki belátja, hogy pl. a Kisrigó vendéglőbe nem fér be 500 ember.

Mit kapunk a nevezési díjért?
A versenyt. Kulturált rajt-cél helyszínt, mosdókkal, zuhanyzókkal, öltözőkkel. Útvonal jelölést. Frissítést. Elektronikus időmérést. Kézzel vart, szatén rajtszámot.  Masszázst a célban. Zöld versenyt.


Ennyi :)

 

Vissza