Tátra gerincein 2013 - hegyi futóverseny2012. december 12. (szerda) 10:32 - biga

Nagyszabású hegyi futóversenyre készülnek 2013 nyarán a Lengyel-Tátrában. 2013. június 22-én a Tátra Sí Klub Tatra Team (TKN Tatra Team) és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) szervezésében első alkalommal rendezik meg a „Tátra gerincein 2013” (Bieg Grani± Tatr 2013) elnevezésű nagyszabású hegyi futóversenyt. A szervezők már megszerezték a Tátrai Nemzeti Park (TPN) engedélyét, így minden feltétel adott a verseny sikeres megrendezéséhez.

A verseny útvonala a Nyugati-Tátra és a Magas-Tátra turistaútjain, hegygerincein vezet. A kijelölt útvonal technikailag nagyon nehéz: exponált turistautak, nagyrészt sziklás útvonal, több helyen laza kövekkel, változékony időjárás. A verseny nyomvonalát az útkereszteződésekben és a kritikus pontokon sárga színű zászlókkal jelölik majd, keresztben áthúzott piros zászlókkal jelzik viszont azokat az útvonalakat, rövidítéseket, amelyeket tilos használni. A jelzésektől függetlenül minden versenyző a verseny egész folyamán köteles magánál tartani egy térképet, amelyet a startnál vehetnek majd át az indulók.

72_1_680.jpg

A verseny startja: Chochołowi-völgy, Szürke-tisztás (Siwa Polana), 2013. június 22, 3:00 óra.
A verseny célpontja: Zakopane, KuĽnice, 2013. június 22, 21:00 óra.
A verseny távja: kb. 70 km.
A verseny szintkülönbsége: + 5000 méter / - 4900 méter

Limitidő: 18 óra

A verseny útvonala:
Szürke-tisztás (Siwa Polana) – Rét-hegy (Grze¶) – Rákony (Rakoń) – Volovec (Wołowiec) – Ék-hegy (Starorobociański Wierch) – Ornak-gerinc (Ornak) – Ornak menedékház (Hala Ornak) – Keskeny-csorba (Chuda Przeł±czka) – Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) – Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) – G±sienica-tisztás (Hala G±sienicowa) – Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec) – Kereszt-nyereg (Krzyżne) – Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) – Waksmundi-rét (Polana Waksmundzka) – Halmos-rét (Polana Kopieniec) – KuĽnice (KuĽnice).

72_2_680.jpg

Ellenőrző pontok és limitidők:

  • Ornak menedékház…9:30 óra (~ 26 km)
  • Murowaniec menedékház…14:00 óra (~ 42,5 km)
  • Mickiewicz-vízesések…18:00 óra (~ 55,5 km)
  • KuĽnice, cél…21:00 óra (~ 69 km)

A versenyen csak előzetes nevezéssel lehet elindulni, előnevezni 2013. január 15-től március 30-ig, illetve az engedélyezett 350 fős létszámkeret feltöltéséig lehet a verseny hivatalos honlapján. A nevezési díj összege előreláthatólag 150.- złoty lesz.

Néhány fontos információ:

  • A verseny útvonalán 2 frissítőpont lesz kijelölve, ezek az Ornak menedékház és a Murowaniec menedékház. Ezeken a pontokon csakis a szervezők által biztosított táplálék fogyasztható, nem lesz lehetőség arra, hogy a versenyzők ezeken a pontokon saját depózott készleteiket használják. Depózni csak a célban, KuĽnicéban lehetséges.
  • A Ko¶cielisko-völgy torkolatától (Kiry, 7 km-re az Ornak menedékháztól) a limitidő leteltét követő legkésőbb 4 órával bezárólag autóbusszal viszik vissza Zakopanéba azokat a versenyzőket, akik a limitidő teletéig nem érkeznek meg az első ellenőrző pontra.
  • Azok a versenyzők, akik a limitidő lejártáig nem érkeznek meg a második ellenőrző pontra, saját erejükből, a jelzett turistautakon (kék és sárga jelzés) juthatnak le KuĽnicéba.
  • Azokat a versenyzőket, akik a limitidő lejártáig nem érkeznek meg a Mickiewicz-vízeséseknél található harmadik ellenőrzőpontra, Zakopanéba induló autóbuszok várják a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) nevű parkolóban, max. 3 órával a limitidő letelte utáni időpontig (a vízesésektől 40 perc séta aszfaltúton a parkolóig).
  • Abban az esetben, ha egy versenyző a kijelölt ellenőrző pontoktól eltérő helyszínen adja fel a versenyt, köteles értesíteni a legközelebbi versenybírót, és megadni neki rajtszámát. Amennyiben a közelben nincs versenybíró, a versenyző a startnál kapott térképen megtalálható telefonszámon köteles bejelenteni a verseny feladását a versenybíróságnak.
  • A kijelölt ellenőrzőpontokon megkülönböztető mellényt viselő versenybírókon kívül a verseny útvonalán megkülönböztető mellény nélküli versenybírók ellenőrzik a verseny menetét.
  • A célvonalon minden beérkező versenyző köteles orvosi ellenőrzésen részt venni.
  • Amennyiben olyanok lesznek az időjárási körülmények, hogy a verseny biztonságos lebonyolítása nem garantálható, alternatív útvonalon rendezik meg a versenyt.


Forrás:
http://www.magas-tatra.info/
http://graniatatr.pl/

Vissza