La Diagonale des Fous - előzetes2012. október 18. (csütörtök) 19:38 - ringsider

La Diagonale des Fous, azaz a “Bolondok átlója” toronymagas favorit lenne, ha valaha megrendeznék az “óriási terepfutóversenyek apró szigeteken” bajnokságot. Az Indiai-Óceánon található, francia fennhatóság alatt tartozó Reunion ugyanis mindössze 50 km széles és 70 km hosszú, de itt rendezik a világ egyik legjelentősebb terepultráját. Az idén 170 kilométerre hízott útvonal átlósan szeli keresztbe a szigetet (innen az elnevezés), vulkanikus hegyein pedig több mint 10900 méter szintemelkedés nehezíti az indulók útját. (Ahogy az már megszokott a főversennyel, azaz ahogy még nevezik a Le Grand Raid-del egy időben két rövidebb táv is indul: a The Trail de Bourbon 93 km hosszú 4900 szintemelkedéssel, míg a The Mascareignes 61 kilométeres hosszal és 3000 szintméter körüli kaptatóval várja az érdeklődőket).

A verseny idén jubileumi, huszadik alkalommal kerül megrendezésre. A méreteit jól jelzi, hogy a három táv összindulói létszámot tekintve eléri az UTMB versenyek szintjét, a főtávnak mintegy kétezer-hétszázan vágnak neki. A győztes idő 24 órán belülre várható, míg a verseny szintideje 64 óra.

Az elmúlt húsz év alatt a rendezvény presztízse egyre nőtt, elsősorban a francia terepesek között, ám évről évre egyre több klasszis érkezik a világ más pontjairól is. Nézzük az esélyeseket szép sorban:

65_1_680.jpg

Két év után áll ismét rajthoz Reunion szigetén Kilian Jornet, és tudjuk, ahol elindul, ott ő a favorit. Eredményeinek felsorolása túlmutatna cikkünk keretein: háromszoros UTMB bajnok, 2010-ben megnyerte a Diagonale-t, és éppen múlt héten a Mount Kinabalu megnyerésével negyedszerre hódította el a Skyrunning World Series-t. Ő a terepfutás világának talán legkiemelkedőbb alakja, aki nem csak sikerei, hanem a hegyek és a természet példaértékű szeretetének is köszönheti hihetetlen népszerűségét.
Szintén indul Salomonos csapattársa Iker Karrera is, aki nem sokkal kisebb név a szakmában: tavalyról egy UTMB második hely, idén pedig öt komoly győzelem - többek között a LUT és az idei, végül lepasszolt UTMB miatt pár óra szervezés után bevállalt TransAlpine - van már a zsebében.
Anton Krupicka ismételt sérülése miatt Joe Grant egyszemélyben képviseli a tengerentúli elitet a viadalon. Grant nem tartozik a kifejezetten gyors futók közé, de ahogy azt az idei Hardrock 100-ason elért második helye is bizonyítja, az igazán hosszú és komoly szintemelkedést tartalmazó viadalokon jól tudja kamatoztatni kitartását és kiváló mászó képességével.
A francia élvonal nagyon szép számmal lesz jelen a startnál. Jellemző, hogy számukra olyan jelentőségű ez a verseny, hogy többen az idei UTMB-jükre (TDS-ükre, CCC-jükre) is a Diagonale-ra való felkészülés részeként tekintettek.

65_2_680.jpg

Lionel Trivel és Antoine Guillon idén kéz a kézben lettek másodikok a TDS-en, a Diagonale-on mindketten rajthoz állnak. Lionelnek van tavalyról egy hatodik helye, míg Antoinne eddigi öt indulásából háromszor dobogós volt, míg kétszer futott be negyedikként a célban. Kettejükhöz hasonlóan a Lafuma csapat színeit erősíti a versenyen a tavalyi és idei UTMB-n is tízbe kerülő Francois Faivre és az a Pascal Blanc is, aki eddig négyszer volt a legjobb tízben a versenyen, legutóbb tavaly Julien Chorier mögött alig 25 perccel lemaradva lett második.
Feltétlen meg kell említenünk a helyiek legnagyobb büszkeségeit, két, a szigeten élő futót, Didier Mussard-t és Freddy Thenevin-t: Didier eddig háromszor, míg Freddy kétszer volt eddig a legjobb 10-ben.

A verseny ma, azaz október 19-án magyar idő szerint este 8-kor rajtol a sziget déli csücskéből, Saint. Phillipe-ből, az első futó érkezés holnap este 7 körül várható a fővárosba, az északi parton fekvő Saint-Denis-be. 

Vissza