Kovács Ádám interjú2012. szeptember 4. (kedd) 16:24 - biga

A szeptember 2-án Ponte di Legnoban megrendezett 28. hegyifutó világbajnokságon Kovács Ádám 24. helyen végzett és máris a jövő heti Jungfrau maratonra készül. Sűrű a programja, szinte minden hétvégén van valami megmérettetés a számára. Ezen versenyek előtt azonban szakított egy kis időt és válaszolt néhány kérdésre, hogy megismerhessük őt jobban. 

53_1_680.jpg

Terepfutás, atlétika vagy tájfutás? Hová sorolod magad?
Jó lenne már eldönteni. Mindegyiket szeretem. Sikeresebb tudnék lenni, ha egy sportágra koncentrálnék, de még egyiket sem tudtam magam mögött hagyni. Idén mindhárom sportágban vannak/voltak céljaim.

Mikor kezdtél futni és mikor kezdted magát a terepfutást?
12 éves koromban kezdtem el tájfutó edzésekre járni. Az egyetemi évek alatt ismerkedtem meg Szász László atléta edzőmmel és azóta versenyzem atlétikában is. Tavaly nyáron kezdtem el a hegyifutást. A hegyifutó OB győzelmem után elutaztam a VB-re és az elért 9. helyem arra biztatott, hogy van keresnivalóm ebben a sportágban is.

Melyik volt az első versenyed? Milyen volt?
Nem emlékszem.

Hogy néz ki egy átlagos nap az életedben, nagy vonalakban?
A olaj-és gázmérnöki diplomám megszerzését nem kapkodtam el, így még az év végéig edzéssel, utazással, versenyzéssel töltöm napjaimat. Jövőre megpróbálok olyan munka lehetőséget találni, hogy a sportot továbbra is magas szinten tudjam űzni.

Mi működik leginkább számodra, melyik edzésmódszer?
Attól függ, hogy mire készülök éppen. Még sportágakon belül is lehetne specializálódni. Atlétikában 3000 m-t és maratont is futok, tájfutásban sprint és hosszú távokon is indulok, hegyifutásban 5-8 km és hegyimaraton is szerepel a menüben. Atlétika és hegyifutó versenyek előtt egy átlagos héten egy hosszú, egy rövid résztávot és egy tempófutást vagy versenyt szoktam csinálni. Tájfutáshoz már speciálisabb futó és technikai edzések kellenének, amire nehéz a feltételeket előteremteni. Hegyifutásban azért tudtam rögtön az élmezőny közelében végezni, mert tájfutásban szerzett felfelé-és terepfutó képességemet és atlétikában szerzett sebességemet tudtam kamatoztatni.

53_2_680.jpg

Mi a kedvenc frissítőd az edzéseken és a versenyeken, illetve milyen az étkezésed a hétköznapi életben?
Hosszú versenyeken PowerBar gélt szoktam használni illetve mindenféle izotóniás italt. Az étkezésemet nem szoktam túlbonyolítani. Sok tésztát, szénhidrát dús ételeket fogyasztok. A vitamin bevitelre odafigyelek. És szeretem a sört.

Mennyit futsz általában? Alkalmazol kiegészítő sportokat is?
Most, hogy volt rá időm 170 km-es heteket, 12-13 edzést is tudtam végezni egy héten. Úszni szoktam illetve télen a sífutással kezdtem próbálkozni.

Mi volt az utóbbi évek legjobb és legrosszabb versenypillanata számodra?
Ugyan nem sikerült megfutni az olimpiai szintet, de idén a Prága maratonon elért 2:18:48 időmnek nagyon örültem. Rossz élménynek mondhatom a skyrunninggal való próbálkozásomat a Giir Di Mont nevű olasz versenyen. A sok versenyzéstől és a versenyek közötti pihenőtől a formám legyengült és kénytelen voltam feladni a versenyt.

Kedvenc márka?  Hogy kerültél kapcsolatba jelenlegi támogatóddal?
Scott. A tavalyi Tour de Tirol háromnapos osztrák hegyifutó versenyt megnyertem, ahol  szponzorként vettek részt. Megkérdezték, hogy kipróbálnám e a cipőjüket. Idén már a Scott Team tagja vagyok Marco de Gasperi mellett.

Mennyire segítik a felkészülésed?
Cipőt, ruházatot kapok és az általuk szponzorált versenyeken csapatösszetartás van.

53_3_680.jpg

Hol szeretsz leginkább edzeni, melyik régióban, területen?
Nagyon szeretek futni az Alpokban és a skandináv tóvidékeken. Itthon a Bükk-fennsík a kedvencem.

Hogy látod a terepfutás jövőjét?
Én örülnék, ha egyszer olimpiai sportág lenne. Manapság az olimpia kulcsszó, anélkül nehéz eladni a sportágat.

Mik a fontosabb versenyterveid a következő szezonra?
Idén még vár rám a Hegyifutó VB és a Jungfrau marathon. Ősszel még gondolkozom, hogy maratoni időmön faragni kellene illetve a hazai rendezésű Mezei Európa Bajnokságon is szeretnék csapattag lenni. Még nem döntöttem el jövőre mik lesznek a fő céljaim, de kevesebb versenyen szeretnék indulni és azokon maximális teljesítményt nyújtani.

Terepultra? Tervezed e a jövőben a hosszabb távú terepversenyeket?
Amíg gyors a lábam, addig maratonnál hosszabb távokat nem tervezek. Később biztosan ezt is kipróbálom.

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert a továbbiakban!

Vissza