UTMB esélyek2012. augusztus 30. (csütörtök) 07:31 - ringsider

Nem kétséges, hogy az UTMB az ultratrail világ legfontosabb eseménye, nem csoda hogy az elmúlt hetekben nálunk is ez volt a főtéma: négy interjút már olvashattatok a talán legtapasztaltabb magyar indulókkal, most pedig megpróbáljuk összefoglalni, mi is vár ránk a hétvégén.

50_2_680.jpg

Kezdjük időrendben, a legelőször rajtolóval, a TDS-el. A TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie)  az UTMB néven ismert versenytrió legfiatalabb tagja, 2009 óta kerül megrendezésre. Távban és szintemelkedésben is „középső testvér” a családban: hossza az idei hivatalos újramérések szerint114 km, amit 7150 szintemelkedés „gazdagít”. A rajt Courmayeurban lesz, csütörtökön reggel 7 órakor, a cél pedig Chamonix-ban várja a vándorokat, akiknek 31 és fél óra áll majd a rendelkezésükre, hogy legyőzzék a távot.

A TDS kicsit mostohagyereknek számít, a CCC és főként az UTMB árnyékából még nem sikerült kitörnie, népszerűsége és presztízse főként a francia ultrások között jelentős, ennek megfelelően az esélyesek nagyrészt idén is a hazaiak közül kerülnek ki. Ismét ezen a távon indul a tavalyi második és korábbi UTMB 5. helyezett Lionel Trivel, és idén a TDS-t választotta az UTMB veterán Antoine Guillon, aki hat teljesítéséből mindössze kétszer nem fért be az első tízbe. Szintén a francia esélyesek számát gyarapítja Christophe Le Saux, aki nagyon fejlődésen ment át az elmúlt években és mára a terepultrák igen széles spektrumán büszkélkedhet kiváló eredménnyel: volt első ötben a CCC-n, első hatban a Marathon Des Sables-en, legnagyobb sikere pedig a világ egyik leghosszabb terepversenyéhez a 330 kilométeres Tor des Géants-hez kapcsolódik, ahol tavaly második lett. Több év után tér visszatér a versenyre az első UTMB győztese Dawa Sherpa is, aki már háromszor állt az UTMB dobogóján, és épp a hétvégén a Grand Raid des Pyrenees 80 kilométeres futamának megnyerésével jelezte, hogy továbbra is helye van a legjobbak között. Mivel minden szentnek a maga felé hajlik a keze, beszéljünk egy magyar versenyzőről is, Karlowits-Juhász Tamásról. Carlosnak komoly UTMB-s tapasztalata van, idén pedig remek éve vol: aszfaltos versenyektől kezdve a rövidebb terepversenyeken át az ultratávokig egyaránt jól szerepelt. A T100-on 10 órán belüli idővel nyert, júniusban a TDS-hez hasonló távú LUT-on pedig hetedik lett. Nagyon bízunk benne, hogy a TDS-en is kijön neki a lépés és megörvendeztet minket egy jó eredménnyel.

Időrendben másodiknak a CCC fog rajtolni. A CCC (Courmayeur Champex Chamonix) rajtja péntek reggel 10 órakor van, a táv csakúgy, mint a TDS esetében Courmayeurtól Chamonix-ig tart, de az útvonal teljesen más, hiszen a futók nem délről, hanem északról kerülik meg a Mont Blanc-t. Az indulókra100 kilométer és 5950 méternyi szintemelkedés vár, a szintidő pedig 26 órában van maximálva. Sokan tekintenek úgy a CCC-re mint az UTMB kistestvérére, hiszen a versenyzők tulajdonképpen az UTMB távjának utolsó 100 kilométerét járják végig.

A presztízse korántsem akkora, mint a nagytestvérének, de sok versenyzőnek jelenti az UTMB előszobáját. Az esélyesek között szintén a hazaiak vannak többségben, élükön a tavalyi TDS győztes Franck Bussiere-vel aki idén a CCC-t választotta. Nagy meglepetés lenne, ha nem érne a dobogóra a franciák egyik legnagyobb sztárja Erik Clavery, akinek ugyan UTMB rutinja nincs, de tavaly megnyerte connemara-i Terepfutó VB-t, az idei EcoTrailt és hatodik lett a Transvulcania nagyon sűrű mezőnyében. Visszatér a CCC-re a svájci Jules-Henri Gabioud, aki a tavalyi tizedik helye után három héttel megnyerte a Tor des Geanst-t.

És akkor elérkeztünk az utratrail versenyek koronázatlan királyáig, a péntek este fél 7-kor rajtoló UTMB-hez. A rajt és a cél egyaránt Chamonix-ban lesz, a versenyzőknek 46 órájuk van arra, hogy megtegyék a 168 kilométeres utat, amit9600 méter szintemelkedés nehezít. Az UTMB presztízse talán semmi más hasonló versenyéhez nem fogható, ennek megfelelően a terepultrázás legnagyobbjai évről-évre tiszteletüket teszik. Idén különösen izgalmas verseny elé nézünk, hiszen a korábbi három év győztese Kilian Jornet más versenyei és projektjei miatt idén nem áll rajthoz. A névsor így is igen impozáns, tulajdonképpen a tavaly kissé leszerepelt amerikai élmezőnyön kívül nem nagyon lesz hiányzó a rajtlistáról.

50_1_400.jpgA legnagyobb esélyesek között ott van mindjárt az Iker Karrera, aki Kilian távolmaradásával a verseny talán elsőszámú favoritja. A spanyol színeket erősít Miguel Heras is, aki szintén a tavalyi emlékezetes „Salomon-kommandó” tagja volt, 17 órán keresztül kísérte Kiliant és Karrerat, míg végül sérülés miatt Trientnél feladni kényszerült a versenyt. Azóta a TNF Taiwan 100 kilométeres győzelem gazdagítja az eredménylistáját, de egyenlőre kérdéses, hogy a makacs térdsérülése mennyire befolyásolta a felkészülését. A Salomon harmadik ásza Julien Chorier lehet. A francia versenyző fiatal kora ellenére már igen impozáns eredménylistával büszkélkedhet: tavaly megnyerte a Hardrock 100-at, a La Diagonale des Fous-t, idén pedig a Ultra Trail Mount Fujit illetve a Zugspitz Ultratrailt. Mindezek mellett pedig elég jelentős UTMB rutinja is van: ő nyerte az első CCC-t, illetve harmadik lett a 2008-as és negyedik a 2010-es UTMB-n. Papírforma szerint a Salomonos egyeduralomba legnagyobb valószínűséggel Sebastien Chaigneau rondíthat bele, a francia klasszis a tavalyi UTMB óta szinte minden versenyen Karrera nyomában lohol, miért ne jöhetne épp a legfontosabb versenyen neki jobban ki a lépés? (legfrissebb hírek szerint csúnyán leverte a térdét egy futás közben, nem tudni mennyire befolyásolja a versenyzését!) És akkor ott van még persze az az ember, akit egyetlen olvasóknak sem kell bemutatni, a mi NémethCsabánk. Csaba egy igazi UTMB veterán, öt indulásából mind az ötször a legjobb nyolcban végzett. Idei éve nehezen indult, de a Maxi Race, a LUT dobogó, vagy épp a nem is oly rég 7:30 alatt teljesített Les Houches - Mont Blanc - Les Houches útvonal már mind-mind nagyon bíztató formáról árulkodnak.

Nagy meglepetés lenne, ha nem a fenti ötből kerülne ki a végső győztes, de rengeteg futó van még, aki beleszólhat a élmezőny alakulásába. A francia esélyesek közül meg kell említeni Patrcik Bohard-t aki tavaly és tavalyelőtt is hatodik lett az UTMB-n, a tavalyi CCC győztes Emmanuel Gault-t, vagy a nagyon tehetséges, ám a 100 km feletti távokon még tapasztalatlan ifjút, Francois D’Haeane-t. Az amerikai csapat ugyan a tavalyihoz képest elég hiányos, de így se maradunk nagy nevek nélkül: eljön a rengeteg remek eredménnyel rendelkező, a hazájában nagyon népszerű Dave Mackey, az igen gyors lábú Michael Wardian, és a tavaly a 11. helyével az amerikai csapat becsületét megmentő, Mike Foote. Tiszteletét teszi továbbá a 2010-es győztes angol Jez Bragg, a többszörös top 10-es japán Tsuyoshi Kaburaki, a világ leggyorsabb 100 mérföldesét futó svéd Jonas Buud, a tavaly 13 perccel Csaba mögött ötödikként beérő portugál Carlos Sa, a baszk Zigor Iturrieta vagy épp a háromszoros CCC dobogós görög Nikolaos Kalofyiris.

Remek versenyeknek nézünk tehát elébe, csütörtök reggeltől várunk mindenkit non-stop eredménykövetésre és szurkolásra a terepfutás fórumba.

És persze végül, de nem utolsó sorban hatalmas hajrá minden magyar indulónak!

Vissza