UTMB előzetes (3. rész)2012. augusztus 21. (kedd) 21:11 - biga

"Egy 170 km-es futás a Mont Blanc körül." Az UTMB-t beharangozó kérdezz-felelek harmadik részében egy igazi magányos farkas válaszolt a felkészülésével kapcsolatban. Sallangmentes, egyszerű és lényegre törő válaszok, ahogyan azt tőle megszokhattuk. Papp Gergő az ULTRAVALO hasábjain.

Hogy alakult az idei éved? Hogy áll a felkészülésed?
Úgy gondolom fejben sokat fejlődtem. Rengeteg  időt töltöttem a hegyekben egyedül, tanultam tőlük magamról.  

Mire emlékszel vissza a korábbi évekből? Legnagyobb siker, legkomolyabb hibák?
A 2010-es nagy eső a Flegeren emlékezetes volt sokunk számára. A tavalyi UTMB havas, jeges hegyei is maradandóak, amit az elcsúsztatott rajtnak köszönhetően láthattunk. Legnagyobb siker a 2010-es CCC 18. hely  az egy jó és kemény futás volt egész emberi állapotban sikerült célba érnem. Végzetes hiba nem történt, a frissítés és a tempóválasztás a kritikus ezeken mindig lehet javítani.

48_1_680.jpg

Milyen felszereléssel mész, milyen tanácsokat tudsz adni a felszerelésekkel/frissítéssel kapcsolatban?
Egy 10 literes hátizsákot  viszek ivótartállyal + a kötelező felszerelés. Botot valószínűleg nem viszek, ha kell szedek az erdőből :-). Több pár cipő  lesz csatasorban  minden körülményre.  A menü: iso, gél, mars szelet, plusz kb. 4 óránként sajtos vagy nutellás szendvics, kóla, kávé. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal mit fogad be a szervezetünk és ne élesben kísérletezzünk.    

Edzés szempontjából mi vár még rád? Hogy néz ki az elkövetkező három hét?
Sok futás, bringa, jóga. Szeretnék a lehető legtöbbet a hegyen lenni.

Sokat beszélünk róla, hogy az elmúlt években nagyon változik a terepfutás, mit lehet ebből az UTMB-n érezni?
Kezd üzletiesedni az egész. Millió sportszergyártó mondvacsinált filozófiával, szerencsére vannak kivételek. Az UTMB az más ott olyan energiák vannak, hogy ezek a dolgok eltörpülnek. Persze van ott presztizs, egó, csillivilli, de a végén mégis csak ’’csupaszon’’ és üresen érkeznek célba a futók.

48_2_680.jpg

Mit vársz az idei versenytől: magadtól, kik az esélyesek?
Egy jó futást várok hideggel esővel az eredeti útvonalon , szeretném  minden méterét élvezni. Számszerűen egy 26 órás teljesítéssel kiegyeznék, de ha 35 az se baj. Az élmezőnyben Iker Karrera a legnagyobb favorit utána Csaba és Seb. A lányoknál Krissy Moehl a WS100 és a Hardrock után UTMB-zik (szép hármas lenne egy éven belül) nálam ő az esélyes. No meg Lizzy.

Mit tudsz azoknak tanácsolni, akik ismerkednek az UTMB-vel?
Fussanak sokat, minden kényszer nélkül, legyenek szabadok és lépjék át a saját testi és szellemi korlátjukat. Nincs nehéz futás csak mi tesszük azzá az elvárásainkkal, félelmeinkkel.

Neked mit jelent az UTMB?
Egy 170 km-es futás a Mont Blanc körül. 

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert a versenyen!


Vissza