Lavaredo Ultra Trail 2012 (LUT) - a verseny előtt2012. június 26. (kedd) 20:12 - ringsider

Ezt a versenyt az ultravaló olvasóinak szerintünk nem nagyon kell bemutatni. Egyrészt az UTMB mellett talán a legrégebben látogatott ultra a magyar terepesek körében, másrészt világraszóló sikerekben sem szűkölködtünk rajta: az idén hatodik rajtjára készülő viadalon háromszor is Németh Csaba szakította át elsőként a célszalagot. 

Ugyan az évek alatt - nagyrészt a névadó főszponzor bekapcsolódása miatt - alaposan megváltozott a verseny: a nemzetközi elismertséggel párhuzamosan a versenytáv is évről évre nő: a kezdetekben bő maratonnyi táv először 60, majd 90 kilométerre hízott, míg a Dolomitok idén már közel 120 kilométeres utazásra invitálják az indulókat. Ha ehhez a 120 kilométerhez hozzávesszük a mintegy 6000 méternyi szintemelkedés, máris megértjük miért is olyan népszerű a verseny az UTMB-re készülők körében.

Idén is jó pár ismerős névvel találkozhatunk a rajtlistán, nézzük kicsit részéletesebben azt a négy főt akik közül nagy valószínűséggel kikerül a győztes:

Itt van mindjárt a tavalyi első, a The North Face csapatának talán legnagyobb (európai) sztárja Sebastien Chaigneau. Az idén negyven éves francia futó a 2009-es UTMB második helyével robbant be a terepfutók közvetlen élvonalába, és azóta jó pár remek győzelemmel és helyezéssel folyamatosan igazolja klasszisát. Tavaly megnyerte a LUT-t, harmadik lett az UTMB-n és a Trangrancanarian. Neve nem ismeretlen a hazai szurkolók előtt sem, Csabával a  a 2011-es LUT-on kívül a tavalyi Transgrancanarian és az UTMB-n vívtak izgalmas párbajt, utóbbin Seb, míg előbbin Csaba jött ki győztesen a küzdelemből. Az idei évet egy remek győzelemmel kezdte márciusban a Trangrancanarian. Legutóbbi versenyén, a másfél hónappal ezelőtt megrendezett Transvulcania-n gyomorproblémákkal küzdött, és végül a feladás mellett döntött. Egy hétre rá kihagyta a Zegama-Aizkorri-t is.

41_3_200.jpgA tavalyi második, a baszk Zigor Iturrieta már szintén több éve a TNF csapatát erősíti. Legnagyobb sikereit a 2010-es „megismételt” UTMB-n és a tavalyi Trasngrancanarian érte el, előbbin harmadik, míg utóbbin első lett. Azóta azonban mintha semmi sem akarna neki összejönni: ki kellett szállnia a tavalyi UTMB-n, idén pedig a Transgrancanarian és a Ultra Trail Mt. Fujin is. Az előjelek nem túl kedvezőek, de most már itt lenne az ideje, hogy ismét bizonyítson a TNF színeiben. Legutóbbi versenyén júniusban,  a 100km-es Hiro Haundiak-on harmadikkén ért célba, azonban sebessége kilométerenként csaknem egy perccel lassabb volt a győztes Iker Karrera-énál.

41_4_200.jpgEzzel el is érkeztünk a verseny talán legnagyobb esélyeséhez, a szintén baszk Iker Karrera-hoz. Iker saját bevallása szerint egész gyerekkorát hegyen-völgyön keresztül szaladgálva töltötte, ehhez képest elég későn, a harmincas évei közepén került be a terepfutás élvonalába, de akkor szinte berobbant. A Salomon csapat futója 20 órán keresztül kísérte csapattársát Kilian Jornet-et a 2011-es UTMB-n, ahol végül második lett. Az elmúlt két szezonban hihetetlenül konzisztens teljesítményt nyújt: többek között tavaly és idén is megnyerte a Trail des Citadelles-t, tavaly megosztott első, idén pedig ötödik lett a Transvulcanian.

41_5_200.jpgHa Lavaredo, akkor természetesen végül, de nem utolsó sorban beszélnünk kell a mi Németh Csabánkról is. Csaba négyszer indult eddig ezen a versenyen, háromszor megnyerte, míg tavaly negyedik lett (csak a teljesség kedvéért, tavaly Csaba egy nem mindennapi sorozat végső állomásaként érkezett a versenyre: 3 hét alatt Ötscher Ultramarathon, Zuspitz Ultratrail és a LUT). Nem túlzás azt állítani, hogy ez a verseny az egyik specialitása, és 2012-ben megnövekedett táv is valószínűleg jobban fekszik majd neki. Az idei szezonja eddig elég vegyesen telt, a párizsi Ecotrail és a Transvulcania nem az elvárásai szerint sikerültek, de azt, hogy nincs baj a felkészülésével jól jelzi a Maxi Race-n elért második és az Ötscher-en elért harmadik hely vagy a Mátrabércen repesztett új pályacsúcs. Zigorral és Sebbel jól ismerik egymást, tavaly a Transgrancanaria-n és itt, a LUT-en jól megfuttaták egymást, Ikerrel pedig az UTMB-n és a tavalyi Zugspitz-en futottak együtt. Mindhármukkal szemben van némi törleszteni valója…:)

Szóval remek verseny várható, ami a péntek este 10 órától működő élő oldalakon is követhető.

Vissza