XVII. Ózdi Hegyi Futóverseny2012. május 8. (kedd) 10:45 - biga

37_1_400.jpgAz idén már XVII. alkalommal kerül megrendezésre az Ózdi Hegyi Futóverseny. 1995-ben egy kis létszámú túrázós, futós társaság szinte saját maguk szórakoztatására, illetve a csatlakozni kívánó helybéli futóknak kívántak rendezi egy olyan „emberes” erőpróbát. Később a helyszín és a távok is változtak, sőt pár év elteltével a rendezést teljes egészében az Ózdi Teknőc Futó Club vette át. A szervezés, a versenyzők kiszolgálása nagyszerű. A rajt melletti Újváros Téri Általános Iskola biztosítja a kultúrált nevezést, rajtszám felvételt, öltözési, zuhanyzási lehetőséget, a frissítőpontok jó helyen vannak, indulócsomag jár mindenkinek és jó a díjazás is. Több táv közül választhatunk és minden korcsoportra gondoltak a „teknőcök”, tehát akár családi kikapcsolódást is nyújthat a hétvége. Az óvodásoknak 300 métert az általános- és középiskolásoknak 3 kilométert kell teljesíteniük. A felnőttek 11,4 és 21 kilométeren, idén először, pedig 42 kilométeren is nekivághatnak a távnak. A terep kiváló adottságokkal rendelkezik, ha valaki igazán próbára akarja tenni a fizikai és lelki erejét. Szinte egy egyenes szakasz sincs vagy lefele, vagy felfele kell menni a változó földes, füves erdős-mezős dombokon. Ha valaki még felbír nézni útközben a fáradságtól, akkor tiszta időben szinte az egész Bükkalja környékét beláthatja Bélapátfalvától a Tátra vonulatáig. A pálya csúcspontja nem a legmagasabb tengerszint feletti helyen (413 m), hanem az úgynevezett Hármas Keresztnél van a 6. km-hez közeledve, ahol majdnem 100 m szintemelkedést kell legyőzni kis távolság alatt. Itt tényleg van három kereszt a csúcson nem csak a kimerültségtől lát az ember többet belőle. A legrosszabb eset, amikor már egyet sem lát valaki, de ez is előfordulhat.

Idén a 11,4 km-es táv része a Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség Magyar Kupa futamának, a félmaratoni pedig a 2. Borsodi Félmaraton Kupának. Több hazai „hegyi menő” mellett a szomszédos országokból, Szlovákiából, Lengyelországból is tették már itt próbára az erejüket, de még etióp futó is nekivágott az évek alatt a távnak. Erre biztatok mindenkit én is, aki a természet és futás szeretete mellett igazi kihívást akar.

Ja, és ideje készülni (ha valaki pont annyi keresztet akar látni, amennyi ténylegesen ott van)! A verseny ideje: 2012. május 20.

További információ itt.
Versenykiírás

Vissza