Mátrabérc Trail 20122012. március 21. (szerda) 21:58 -

Futás az ország legnehezebb terepfutó útvonalán

"Hullámzó gerinc a Mátra bércein, 23 éve tartó hagyomány, 56 kilométer és 2730 méter összes szintemelkedés. A Mátrabérc teljesítménytúra évente sokszáz résztvevőt vonz az ország különböző pontjairól, hogy megállás nélkül keresztezzék az ország legmagasabb hegységét, legyőzzenek több tucat emelkedőt, és sikeresen célba érjenek.

28_3_680.jpg


Keresztül a Mátra gerincén
A Mátrabérc Teljesítménytúrát 1987 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. Útvonala a Mátra fő gerincén vezet, 99%-ban erdei utakon. Kelet-nyugati irányban végighalad az egész hegységen. A hosszú távot magyarországi viszonylatban nagy szintemelkedés nehezíti. Több mint 4/5-e gerincút, pompás kilátásokkal. Az elmúlt évek során Magyarország egyik leglátogatottabb teljesítménytúrája a Mátrabérc lett. A túra résztávján (a Kékes - Szurdokpüspöki szakaszon) a Mátrabérccel egyidőben 1991 óta rendezik meg a Hanák Kolos Teljesítménytúrát, valamint 2005 óta a Galyatető - Szurdokpüspöki szakaszon a Muzsla Teljesítménytúrát.

28_2_680.jpg

A verseny
A teljesítménytúrán évről-évre egyre többen vágnak neki futva - egymással és önmagukkal versenyezve - a minél jobb időeredményért és helyezésért. A leggyorsabbak Magyarország legjobb terepfutói közül kerülnek ki minden évben. Hazánkban az utóbbi években egyre gyarapodó terepfutó társadalom egyre növekvő igényeket támaszt a gombamód szaporodó versenyekkel szemben. Sokan az Alpokban megrendezett versenyeket - kiemelve a francia rendezvényeket - tekintik mintának. Az ország egyik legkiválóbb adottságokkal rendelkező terepfutó útvonalán 2011-től versenykörülmények között is lehet teljesíteni a távot, a teljesítménytúra útvonalán, de már külön rendezvényként, külön rajttal, díjakkal, frissítővel, jelölt útvonallal és más egyéb futóbarát szolgáltatás mellett.

28_1_680.jpg

A mezőny
A hazai terepfutó társadalom legjobbjai szinte kivétel nélkül képviseltetik magukat az ország egyik legrangosabb viadalán, így minden évben hatalmas küzdelem folyik a dobogós helyezésekért. Idén azonban a hazai futóknak nem csak egymással, hanem a világ különböző pontjairól érkező elit atlétákkal is lehetőségük lesz összemérni az erejüket. Ausztriából, Romániából, Németországból, Olaszországból, Írországból, Franciaországból és Szingapúrból is várunk versenyzőket.

A rendezvény része a The Ultra Trail Tour du Mont Blanc kvalifikációs versenyeinek.

Főbb információk:

• Időpont: 2012. április 22. (vasárnap)

• Rajt: Sirok, 9:00

• Cél: Szurdokpüspöki 19:00-ig

• Táv: 58,2 km

• Szintemelkedés: 2800 m D+

• Szintidő: 10 óra 


Vissza