Portré - Massimo Tagliaferri2012. március 16. (péntek) 19:32 - manbo

Az olasz Massimo Tagliaferri remek terepfutó, mellette pedig igen barátságos és szimpatikus személyiség. Az „öreg” Marco Olmo mellett az egyetlen olasz, aki a férfiak versenyében az UTMB-n az első tízben tudott végezni. Eredményei az UTMB-n kívül is kimagaslóak, mint ahogy az is, ahogy verseny közben viselkedik. Talán egyik legsportszerűbb futó, akivel eddig találkoztam. A bokája már kétszer tört el, (egyszer egy trail verseny közben, egyszer síeléskor) de Ő nem adja fel. Mivel az idei évben már a Salomon Carnifast Team tagja, biztos vagyok benne, hogy még sokat halljuk majd a nevét...

0_1_680.jpg

Mikor kezdtél futni és mikor kezdted magát az ultrafutást?
2000ben kezdtem futni, az evezős karrierem követően. Hegyek között élek, először rövidebb hegyifutásokkal próbálkoztam, majd síelni is elkezdtem, majd egy év múlva jött az első terep ultra.

Melyik volt az első versenyed? Milyen volt?
A Verdon Trail volt az első ultrám 2001-ben. A 135 km-es versenyen 18. lettem, normális felkészülés és felszerelés nélkül. Aztán 2005-ben megnyertem ezt a versenyt, ez volt az első győzelmem.

Hogy néz ki egy átlagos nap az életedben, nagy vonalakban?
Dolgozom én is, mint majdnem mindenki a mi sportunkban. Korán reggel indul a nap, munka délig, majd kettőig futás, aztán megint munka. Van, mikor később délután még van egy futásom. Tavasszal és nyáron hasonlóan edzek, a hétvégi hosszú futások távját szoktam növelni.

Mi működik leginkább számodra, melyik edzésmódszer?
A hosszú edzéseket nagyon fontosnak tartom. Ilyenkor próbálok minél több kilométert összehozni, persze a minőségre is koncentrálva. A második legjobb edzés számomra a versenyzés. Van néhány kiemelt verseny, ahol próbálom a legjobb eredményt elérni, a többi versenyen edzésképp veszek részt, tesztelve állapotom.

Mi a kedvenc frissítőd az edzéseken és a versenyeken, illetve milyen az étkezésed a hétköznapi életben?
Edzéseken sokfajta zselét és energiaszeletet kipróbáltam. Szeletet csak verseny előtt tudok enni, verseny közben csak egyfajta zselé működik nálam, e mellé ásványi anyagokat is viszek be a szervezetembe, sok folyadék mellett. A mindennapi életben próbálok zsírszegényen táplálkozni, de ezen kívül mindent megeszek. Általában nem iszom alkoholt, de néha jól esik a barátokkal elfogyasztani egy pohár sört, vagy bort.

0_2_680.jpg

Mennyit futsz általában? Alkalmazol kiegészítő sportokat is?
Telente 15 óra környékén, nyáron 20-25 óra között edzek hetente. Télen a futás mellett ennek egy része sífutás, nyáron pedig kerékpár.

Mi volt az utóbbi évek legjobb és legrosszabb versenypillanatai számodra?
Nehéz megmondani melyik verseny volt számomra nagyon fontos és emlékezetes, talán a 2008-as UTMB, ahol az első 10-ben végeztem. De ott van a Verdon 2008-ban, mikor újra tudtam nyerni olyan nagy nevek előtt, mint Olmo, Barnes, vagy Gaylord. A legrosszabb momentum a 2007-es Reunion volt, mikor féltávnál a legjobb ötben futottam jó állapotban, aztán egy lejtőn eltörtem a bokám és fel kellett adjam a versenyt.

Van kedvenc cipőd vagy más felszerelésed amit nagyon szeretsz?
Hosszabb versenyekre Salomon XT Wings-t, rövidebbeken a Speedcrosst használok. Tavaly elkezdtem kompressziós szárat használni és nagyon megszerettem, hasznosnak találom.

Hol szeretsz leginkább edzeni, melyik régióban, területen?
Nagyon szeretek ott edzeni, ahol élek. Észak-Olaszország, a házunk mögött a Grigna heggyel, ami 2500 m magas. (Itt rendezik a Trofeo Scaccabarozzi-t minden évben) Szembe velünk pedig a Comoi tó, gyönyörű kilátással. Nagyon sokféle útvonal van a környéken, többféle útfelület, meredekség, szép változatos.

Hogy látod az ultra terepfutás jövőjét?
Sok sponzor érkezik a sportba, ezzel egyött több pénz is. Úgy gondolom a jövőben sokkal professzionálisabbá fog alakulni a sportunk, jobb eredményekkel és vélhetően emiatt sajnos kevesebb "trail-spirit"-tel.

0_3_680.jpg

Mik a fontosabb versenyterveid a következő szezonra?
Még nem döntöttem el hol indulok idén, mi lesz a fő verseny. Beneveztem az UTMB-re, de a Tor des Giants is izgat. Nehéz döntés lesz, de most már lassan meg kell, hogy hozzam.

Ha van kedvenc mondásod, mi az?
Teréz anyától vettem a kedvenc mondásom: Nem pihenhetek, ott lesz erre majd az egész örökkévalóság.


Következő riportalanyunk a 2011-es év Hardrock 100 győztese a francia Julien Chorier lesz...

Vissza