Portré - Karl Meltzer2012. március 7. (szerda) 20:57 - biga

Többször nekifogtam, hogy írjak a portré elé egy bevezetőt, de úgy gondolom felesleges szócséplés lenne. A címből már kiderült kiről is van szó így tehát nem marad más hátra mint előre... jó olvasgatást!

Mikor kezdtél futni és mikor kezdted magát az ultrafutást?
10 éves koromban kezdtem futni és azóta is futok, mindig a terepfutás vonzott, élmények az erdőben. 1996 ban kezdtem ultrákat futni. Mostanra már 102-t teljesítettem, ebből 53 volt 100 mérföldes. 2010-ben volt két hosszú többnaposom, az Appalachian Trail (2176 mérföld) és a Pony Express Trail (2164 mérföld)

24_1_680.jpg

Melyik volt az első versenyed? Milyen volt?
Az első ultrám 1994-ben volt, a Wasatch 100 mérföldes. Huszonnyolcadik lettem úgy, hogy 40 mérföldig vezettem, de utána ahogy sok kezdő, belefutottam jellegzetes ultra hibákba, eléheztem, kínlódtam a célbaérésért, de végül megcsináltam. Kemény, de meghatározó volt, azóta kattantam rá az ultrákra.

Hogy néz ki egy átlagos nap az életedben nagy vonalakban?
Elég korán, munkával kezdem a napom, délelőtt futok. Online edzőként futókkal foglalkozom, ezért naponta többször figyelem a mailboxom. Este 9-kor már alszom.

Edzőtársakkal készülsz vagy egymagad?
Általában egymagam edzek, de néha akad futótárs, de ez egyáltalán nem gyakori.

Mi működik leginkább számodra, melyik edzésmódszer?
A minőség fontosabb a mennyiségnél.

Mi a kedvenc frissítőd az edzéseken és a versenyeken, illetve milyen az étkezésed a hétköznapi életben?
Verseny közben a First Endurance termékekkel frissítek, alapvetően mindig ezekből fogyasztok, remek a zseléjük és a regeneráló italuk a világon a legjobb. A mindennapokban mindent megeszek, na nem gyorskaját, de nem vagyok vegetárius sem. Úgy érzem a szervezetemnek szüksége van a hús fehérjetartalmára, ami a vörös húsok mellett szárnyas és elég sok halat is fogyasztok.

Mennyit futsz általában? Alkalmazol kiegészítő sportokat is?
Átlag két órát futok naponta, néhány három órás edzéssel tarkítva. Keresztedzést nem használok, úgy érzem magától a futástól futok a legjobban.

24_0_680.jpg

Mi volt az utóbbi évek legjobb és legrosszabb versenypillanatai számodra?
Tavaly, mikor feladtam a Hardrock 100 mérföldest. Nagyon rossz érzés volt, hisz elég jól éreztem magam, majd jött egy sérülés és minden elszállt. Nehéz megmondani melyik volt a legojbb versenyem, nagyon sok jó futásom volt, de azt hiszem az Appalachian Trail teljesítése 2008-ban volt talán a legnagyobb teljesítményem mindközül.

Van kedvenc cipőd vagy más felszerelésed amit nagyon szeretsz?
Hoka One One cipők nagy kedvenceim.  Az Ulraspire termékeit, a First Endurance táplálékkiegészítőket használom. Ryders napszemüvegeket, a világ legjobb sportruháit a Patagoniat és a Drymax zoknikat hordom, sosem volt még vízhólyag a lábfejemen. A kedvenc energiaitalom a Red Bull.

Hol szeretsz leginkább edzeni, melyik régióban, területen?
Kedvenc edzőterepem a Wasatch hegységben van, Utah államban, illetve a Wind River Range terület Wyomingban. Mindkettő csodálatos magaslati egynyomú ösvényekkel van tele.

Hogy látod az ultra terepfutás jövőjét?
Ennél már csak nagyobb lesz és a pénzdíjak befolyásolni fogják a fejlődés irányát. Már most szuper látni, ahogy globalizálódik az ultra terepfutás és nem csak lokális amerikai és európai csoportok űzik.

24_2_680.jpg

Mik a fontosabb versenyterveid a következő szezonra?
Egészségesnek maradni, végigfutni a szezont sérülés nélkül. Szeretnék legalább egy 100 mérföldest megnyerni az idén, hogy növelni tudjam a 13 éve fennálló teljesítményem, hogy minden évben tudtam nyerni 100 mérföldest. Nem lesz könnyű…

Ha van kedvenc mondásod, mi az?
 „ Azért dolgozunk hogy élhessünk és nem azért élünk, hogy dolgozzunk!”

Szevasztok,

Karl

www.karlmeltzer.com
www.whereskarl.com

Vissza