Tromso SkyRace 20152015. július 30. (csütörtök) 06:54 - biga

Augusztus első napján rendezik meg második alkalommal az egyik legnehezebb illetve manapság az egyik legnépszerűbb terepfutóversenyt a Tromso SkyRace-t. A rendezvény népszerűségéhez nem férhet kétség, garancia erre a gyönyörű norvég táj, tele gleccserekkel, fjordokkal és hegygerincekkel, illetve a rendezők személye, Kilian Jornet és Emelie Forsberg, akiket nem hiszem, hogy be kell mutatni bárkinek aki egy kicsit is érdekelt a terepfutás világában.

113_1_800.jpg

A páros neve sokakat vonz és ennek megfelelően a rajtlista pillanatok alatt megtelik. Három távon lehet idén indulni, a Hamperokken SkyRace (a Skyrunning Ultra sorozat része) ami 45 km illetve 4400 m szintet ölel fel a benne lévő két nagyon technikás csúccsal. Érdekesség és egyben a pálya nehézségét bizonyítja, hogy 5 km 3-as nehézségű mászóút is van benne. Ehhez képest a Tromsdalstind SkyRace könnyűnek tűnhet, de a 19 km-es táv mellett itt is le kell küzdeni az 1600 m szintet illetve a technikás pályát. Mindezek előtt a pénteki napon a Skyrunning vertikál sorozat részeként kerül megrendezésre a Blamann Vertical ami a tengerszintről a Store Blamann 1044 m-es csúcsáig kell felfutni, mindezt 2,7 km alatt. 
Nem egy könnyen megközelíthető verseny ha magyarként nézzük, viszont a lenyűgöző táj, a pálya jellege illetve Emelie és Kilian személye miatt sokaknál felkerül majd a bakancslistára.

113_2_800.jpg

Lássuk kik lesznek azok akik a végén ott lehetnek majd a "pódiumon". A vertikálon ott lesz a sorozatot vezető Nejc Kuhar aki a legnagyobb favoritnak számít, de a hazai pálya előnyét élvező Eirik Haugsness és Thorbjorn Ludvigsen valamint az egyre jobb Remi Bonnet, Ferran Texeido páros is ott lehet a az elsőségért vívott csatában. A lányoknál Emelie Forsberg is odaáll a rajthoz így nem meglepő, hogy ő a legnagyobb favorit és elsőként ér fel a Blamann csúcsára. Azara Garcia, Therese Sjursen és Ekatarina Mityaaeva viszont szeretné ebben megakadályozni.
Az ultrán a friss Skyrunning Ultra Európabajnok Luis Alberto Hernando tűnik esélyesnek a dobogó legfelső fokára, de a pálya igen kemény bármi megtörténhet. A tavalyi győztes Eirik Haugsness megpróbálja majd felvenni a tempót a legjobbakkal, és mivel már ismeri a pályát így minden esélye megvan arra, hogy idén is dobogóra álljon. Franco Colle idén nagyszerűen versenyez, és bár neki a hosszabb távok fekszenek jobban, azért ott lehet a dobogón. Philipp Reiter ebben az évben nem nagyon mutatta magát versenyeken így meglátjuk, hogy jobb lesz e a Salomon csapat vezetőjénél Greg Vollet-nél. Egy szem magyarként ott lesz a rajtnál a norvégiába szakadt hazánk fia Kiss Krisztián, reméljük maradandó élményekkel lesz gazdagabb a verseny után. 
A nőknél ott van a rajtlistán Emelie Forsberg, így ezen a távon is ő emelkedik ki a mezőnyből, viszont a Salomon idén berobbant nepáli csillaga Mira Rai, az idén egy Mont-Blanc Marathon 80 km-es győzelem után itt is a dobogó legfelső fokát célozza meg. Figyelni kell még a Skyrunning specialista Maite Maiora-ra illetve a norvég síalpinos Malene Hakoy-ra is.

113_3_800.jpg

A verseny hivatalos oldala

Fotók: iancorless.orgwww.tromsoskyrace.com

Vissza